Természetesen a magyar edzői gárda egy emberként hördült fel, pláne, hogy Tusup még azt is megjegyezte, hogy ezek a problémák elkerülhetőek lettek volna, ha az edzőik nem bevételi forrásként, hanem tanítványként tekintenek az úszópalántákra.

A szakemberek közül a napilap kettőt idéz:

Törös Károly (a Kecskeméti Vízmű Sport Club vezetőedzője): – A magyar edzők kiválóak, tőlük tanultam én is a szakmát. Nyilván van egy-két szakember, akit a pénz motivál, ám nagy általánosságban ezt kijelenteni nem helyénvaló. Technikailag a világ élmezőnyében vannak a magyar edzők, még ha akadnak is hiányosságok. Szerintem a fordulókon azért van mit javítanunk, de összességében remek munkát végeznek a honi szakemberek.

Plagányi Zsolt (Cseh László mestere): – Huszonnyolc éve edzősködöm, jó pár gyereket megtanítottam úszni. Nyilván vannak rosszabb edzők, ám az utánpótlásképzésünk talán a világ legjobbja. Amikor kezdő edző voltam, megdöbbentem, hogy bármely versenyre mentünk a kicsikkel, mindig mi álltunk a dobogón. Talán ez a hátránya is a rendszernek, hiszen nagyon gyorsan rendkívül jól megtanítjuk a kicsiket úszni, de ezzel együtt le is terheljük őket. Rendkívüli az eredmény­orientáltság. Shane-nel abban egyetértek, hogy a versenyzéssel ráérnénk, de ha nincs eredmény, akkor a szülő elégedetlenkedik, az egyesület pedig nem kap annyi pénzt. Amerikai kollégám kritikája annak is betudható, hogy tapasztalatlan még az utánpótlásképzésben, az Iron Aquaticsben egyelőre kevés a merítési lehetőség.

Az ügynek gyaníthatóan lesz még folytatása, hiszen Tusupék körül megszokhattuk már, hogy folyamatosan forr a levegő.

(Forrás:celebrajongo.hu, blikk.hu, Fotó: instyle.hu)